Sahifa fully responsive WordPress News, Magazine, Newspaper, and blog ThemeForest one of the most versatile website themes in the world.
lnappali1
ÉS LŐN VILÁGOSSÁG!
2016-06-14
27-elements-bonnemazoucambus-app3-1
KICSI! VAGY MÉGSE? Otthon 50 m2-en
2016-06-14

TÉRRENDEZÉS FELSŐFOKON

5nappalibol

Ez a rendkívül találékonyan kialakított 100 m2 alapterületű lakás bárhol lehetne. Nem is a hely (bár Barcelonában járunk), hanem az ötletes megoldás a figyelemre méltó.

Adottságait tekintve képzeljetek el egy nagyon hosszú, de keskeny teret (17 m x 6 m), mely a két rövidebbik végéről kap csak természetes fényt. Az ilyen formájú alaprajz igencsak igényli a belsőépítész kreativitását.

A fiatal tulajdonos igényének megfelelően helyet kellett kapnia egy hálószobának fürdővel, egy vendégszobának fürdővel, dolgozószobának, konyhának és egy étkezőnek, mely alkalmas „partik” és tárgyalások lebonyolítására is. Persze mindezt úgy, hogy minden helyiség kapjon természetes fényt!

Ezt az első hallásra kissé képtelen feladványt kitűnően oldotta meg az YLAB arquitectos építész iroda.

A tervezők legfontosabb célja az volt, hogy maximalizálják a természetes fényt és szellőzést, felszámolják a felesleges válaszfalakat.

A lakás geometriája miatt a különböző funkciókat csak mozgatható és nem szokványos tagolással lehetett elérni. Ezzel a rendszerrel lehetőség nyílt a terek összenyitására és leválasztására, az alkalomtól függően, akár a funkciójuk megváltoztatásával. Az új elrendezés két részre osztotta a teret:

egy áttekinthető és tágas közösségi térre, mely végigfut homlokzattól homlokzatig,

és a hálószobát és fürdőszobákat magában rejtő intim „dobozra”, melyek tolóajtókkal leválaszthatók.

Hagyományos válaszfalak egyáltalán nincsenek.

A hálószobát egyik oldalról egy kétfunkciós hatalmas gardróbszekrény határolja, másik oldalról az üveg tolóajtóval leválasztható fürdőszoba.

A két fürdőszobát egy bútor-dobozba rejtették, melynek két oldala üveg tolóajtókkal zárható, harmadik oldala pedig egyben a dolgozó szoba polcrendszerét adja. Ez a központi „bútor” két hatalmas tolóajtót is rejt, melyek a hálószobát illetve a nappali egy részéből a vendégszobát tudják elszeparálni.

A fürdők elhelyezésének ötlete lenyűgöző, a megvalósítás csodás. Az összes felületet mozaikkal és tükrökkel burkolt. Itt minden mindenben tükröződik. A szaniterek szabadon állnak, így légiesebbek és könnyedséget, tágasságot kölcsönöznek a helyiségnek.

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy zuhanyozás után mi marad szárazon és merre folyik a víz. A tükrön megszáradó vízcseppekről ne is beszéljünk…